UDKA KURCZAKA W PANIERCE , PIECZONE W HALOGENIE

06.04.2013
data:post.title
Pyszne udka z kurczaka które bardzo szybko się  przygotowuje, chrupiąca skórka a w środku miękkie i soczyste mięso.
Jeżeli lubicie panierowane kąski kurczaka a nie macie czasu na na ich dłuższe przygotowywanie to ten przepis na danie z halogenu jest właśnie dla was. Proponuję do tego pieczone ziemniaczki i ulubioną surówkę albo jak dla mnie, tylko warzywka do mięsa :)


                                                                  SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka, przecięte na pół
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • tymianek
                                                           DODATKOWO : 
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • margaryna do wysmarowania formy
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Udka  myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny ( mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy mięso przyprawiamy.
Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.
Jajka roztrzepujemy w naczyniu, bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki mięsa. Jajko następnie bułka tarta.
Gotowe mięso układamy w naczyniu halogenowym lub na blaszce z piekarnika (wcześniej wysmarowanej margaryną). Pieczemy 50 minut w temperaturze 150-170 * C.
Kawałki kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.
Mięso podajemy z surówką, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego:)



4 komentarze

  1. też mamy halogena i bardzo jestem zadowolona ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, widać że chrupiące, ja dziś robię udka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniaczkami(kuchnia lidla), zapowiada się równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. widać, że skórka jest fantastycznie przyrumieniona, danie prezentuje się zjawiskowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak z halogenu jest bardzo pyszny, również w panierce :)

      Usuń