Jeżeli lubicie panierowane kąski kurczaka a nie macie czasu na na ich dłuższe przygotowywanie to ten przepis na danie z halogenu jest właśnie dla was. Proponuję do tego pieczone ziemniaczki i ulubioną surówkę albo jak dla mnie, tylko warzywka do mięsa :)
SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka, przecięte na pół
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- tymianek
- 2-3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- margaryna do wysmarowania formy
Udka myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, przyprawiamy i polewamy sokiem z cytryny ( mięso szybciej skruszeje ). Dokładnie nacieramy mięso przyprawiamy.
Mięso odstawiamy na około 1-3 godzin w chłodne miejsce.
Jajka roztrzepujemy w naczyniu, bułkę tartą wsypujemy do miski, panierujemy kawałki mięsa. Jajko następnie bułka tarta.
Kawałki kurczaka obracamy,aby skórka była ładnie przyrumieniona.
Mięso podajemy z surówką, ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego:)
też mamy halogena i bardzo jestem zadowolona ;)
OdpowiedzUsuńPycha, widać że chrupiące, ja dziś robię udka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniaczkami(kuchnia lidla), zapowiada się równie pysznie:)
OdpowiedzUsuńwidać, że skórka jest fantastycznie przyrumieniona, danie prezentuje się zjawiskowo :-)
OdpowiedzUsuńKurczak z halogenu jest bardzo pyszny, również w panierce :)
Usuń