SKŁADNIKI: na 8-9 porcji
- 1 kg karkówki pokrojonej w niezbyt grube plastry
- 1/2 jasnego piwa
- 25 ml oleju
- 4 ziarna ziela angielskiego,2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 papryczka chilli,przekrojona wzdłuż
- 3 ząbki czosnku rozgniecionego
- sól,pieprz,słodka i ostra papryka w proszku
- Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę(dolewamy część oliwy).
- Plastry mięsa wkładamy do marynaty i zostawiamy na co najmniej 12 godzin.
- Po wyjęciu z marynaty mięso lekko solimy(gdyby nie było zbyt słone),polewamy oliwą.
- Karkówkę układamy na grillu,pieczemy z każdej strony około 7-10 minut.Ten czas grillowania wystarczy aby mięso się upiekło i zachowało swoją soczystość,a nie spiekło.
- Podajemy mięso z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
śliczny ma kolorek!:) ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPycha, u mnie sezon grillowy również się rozpoczął, karkówka wygląda pysznie, widziałam w ,kuchni lidla, więcej przepisów na grilla, na pewno coś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń