SKŁADNIKI :
- 4 udka przekrojone na pół
- sól,pieprz,chilli,słodka papryka,czosnek granulowany,tymianek
- śmietana 30 % mały kubek
- świeży szpinak 200 g
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 cytryny
- olej do podpieczenia kurczaka (około 40 ml)
- 0,5 kg ziemniaków
- przyprawa do pieczonych ziemniaków
- chilli,sól
Przygotowanie kurczaka:
Udka,myjemy,osuszamy,przyprawiamy.Mięso podpiekamy na oliwie do momentu,aż się przyrumienią z obu stron.Kurczaka wyciągamy z patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego,polewamy mięso powstałym sosem,dookoła udek układamy plastry cytryny,pokrojone na mniejsze kawałki.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 25-30 minut.
Na patelnię,na której smażyliśmy kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę,masło,przeciśnięty czosnek i podpiekamy.Następnie wrzucamy pokrojone suszone pomidorki i wlewamy śmietanę,gotujemy około 5 minut,do momentu aż sos zacznie gęstnieć.Przyprawiamy całość solą,pieprzem i odrobiną papryki(gdyby sos był zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody).Na końcu dodajemy umyty,pokrojony szpinak.Jeszcze chwilkę podduszamy mieszając i gotowe.
Na talerz wylewamy odrobinę sosu(do sosu dokładamy pieczoną cytrynę z mięsa,jak ktoś lubi),na to upieczone mięso,obok układamy pieczone ziemniaki.
Danie jest bardzo sycące.
Smacznego!
Ze szpinakiem to na pewno pyszne, wygląda bardzo apetycznie, u mnie dziś wersja Pascala na udka kurczka z cytryną i miodem, do tego również pieczone ziemniaczki, pycha:)
OdpowiedzUsuńMariolu, fajny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Ale fajnie to wszystko wygląda, bardzo apetycznie :) Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńbaaaardzo, ale to bardzo podoba mi się ten sosik :) zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad:) korci by spróbować ten sos:)
OdpowiedzUsuń