WYTRAWNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM

21.04.2013
data:post.title
 Ciasto czekoladowe z musem z czekolady to jedno z tych ciast którym nie mogę się oprzeć. Nie ma nic lepszego niż chwilka relaksu przy kawałku takiego ciacha. Przepis bardzo mi się spodobał tylko zamiast koniaku dodałam orzechówkę do nasączania ciasta. Zapach orzechów i smak czekolady, mniam....dla tego ciasta warto było spędzić kilka chwil w kuchni :)


                                          SKŁADNIKI NA BISZKOPT:na tortownicę 
                                  możemy również uzyc jeden gotowy blat biszkoptu.
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w temperaturze 170* C przez 25 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem.

                               PONCZ DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
  • 1/2 szklanki słodkiej herbaty z cytryną 
  • 50 ml orzechówki

                                                      MUS CZEKOLADOWY:
  • 2 kubeczki  śmietanki  po 200 ml 30 % 
  • 100 g czekolady deserowej  
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 50 ml orzechówki
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną wlewamy do śmietany wraz z alkoholem, dokładnie mieszamy krem mikserem. Masę odstawiamy do schłodzenia.
Na biszkopt wykładamy tężejącą śmietanę, delikatnie równamy masę. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po schłodzeniu ściągamy boki tortownicy, dekorujemy startą czekoladą, kawałkami owoców i listkami mięty.
Smacznego!





6 komentarzy

  1. Ciasto prezentuje się pysznie, idealne na niedzielny deser, ja z przepisów ,kuchni lidla, robiłam mus czekoladowy z malinami, tam gdzie czekolada musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soplicę orzechowa bardzo lubię, nigdy nie pomyslałam żeby nasączać nia ciasta :) musiało być aromatycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już gdzieś ten przepis ;) U Ciebie wygląda przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie :-) bardzo lubię tą orzechówkę :-)

    OdpowiedzUsuń