SKŁADNIKI NA BISZKOPT:na tortownicę
możemy również uzyc jeden gotowy blat biszkoptu.
PONCZ DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
MUS CZEKOLADOWY:
Na biszkopt wykładamy tężejącą śmietanę, delikatnie równamy masę. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po schłodzeniu ściągamy boki tortownicy, dekorujemy startą czekoladą, kawałkami owoców i listkami mięty.
Smacznego!
możemy również uzyc jeden gotowy blat biszkoptu.
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PONCZ DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
- 1/2 szklanki słodkiej herbaty z cytryną
- 50 ml orzechówki
MUS CZEKOLADOWY:
- 2 kubeczki śmietanki po 200 ml 30 %
- 100 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody
- 50 ml orzechówki
Na biszkopt wykładamy tężejącą śmietanę, delikatnie równamy masę. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po schłodzeniu ściągamy boki tortownicy, dekorujemy startą czekoladą, kawałkami owoców i listkami mięty.
Smacznego!
Ciasto prezentuje się pysznie, idealne na niedzielny deser, ja z przepisów ,kuchni lidla, robiłam mus czekoladowy z malinami, tam gdzie czekolada musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSoplicę orzechowa bardzo lubię, nigdy nie pomyslałam żeby nasączać nia ciasta :) musiało być aromatycznie!
OdpowiedzUsuńWidziałam już gdzieś ten przepis ;) U Ciebie wygląda przepysznie ;))
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie :-) bardzo lubię tą orzechówkę :-)
OdpowiedzUsuń