PIZZA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

18 kwi 2013
data:post.title
Zielona pizza,wprawdzie bardzo wiosenna.Postanowiłam wypróbować  inne dodatki,nie tradycyjne jak szynka czy pieczarki,więc dzisiaj dodałam szpinak który uwielbiam i jajka a do tego odrobina żółtego sera.Wyszła smaczna,idealna dla tych co dbają o linię.


                                    SKŁADNIKI:  na jedną pizzę

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • bazylia,oregano
                                      Dodatkowo:
  • szpinak mrożony 0.5 kg 1/2 paszki 
  • 3 jajka
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 3 ząbki czosnku,sól
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy
                                   Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.Składniki na ciasto wsypujemy do miski,wlewamy drożdże,olej i zagniatamy elastyczne ciasto.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Cebulę podpiekamy na oleju,dodajemy rozmrożony szpinak,przeciśnięty czosnek i gotujemy na wolnym ogniu aż płyny odparują.Gdy ciasto już wyrośnie,rozwałkowujemy je na grubość  0,5 cm,przekładamy na blachę posypaną mąką.Ciasto smarujemy oliwą,na to rozsmarowujemy szpinak i posypujemy startym serem.Ręką robimy w cieście trzy lekkie wgniecenia i tam wbijamy jajka.Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 * C.
Smacznego:)





7 komentarzy

  1. Jadłam tylko raz podobną pizzę, była bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy takiej pizzy :) jestem ciekawa smaku..

    OdpowiedzUsuń
  3. Marilu śliczna pizza... bardzo fajna ta mozaika z jajka :))) a ogólnie uwielbiam szpinak i musze wyprobować tą wersję z jajkiem :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak frittata. Uwielbiam szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile taka pizza ma kcal?

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń