DESER MOCNO CZEKOLADOWY

31 gru 2013
data:post.title
Bardzo lubię szybkie w przygotowaniu i smaczne deserki. jednak ja nie przepadam za takim. Deser czekoladowy zrobiłam na bazie serków waniliowych i czekolady a do tego duża ilość bitej śmietany. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia, polecam.


                                                          SKŁADNIKI : na cztery pucharki
  • 100 g deserowej czekolady + 3 łyżki mleka 
  • 2 serki waniliowe 150 g 
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 kubeczki śmietany po 200 g 30 % 
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g 
  • dowolne ozdoby do deserów
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy w mikrofalówce z mlekiem do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy kakao i mieszamy.
  2. Serki o pokojowej temperaturze przekładamy do miski (ważne aby serki nie były zimne,bo czekolada się w nich nie rozmiesza tylko zbryli), dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do masy 1/2 część żelatyny, jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy  do pucharków.
  3. Desery przekładamy do lodówki aby stężały.
  4. Bardzo zimną śmietanę (ja wkładam ją przed ubiciem do zamrażarki na 15 minut) wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie bardzo gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania, do śmietany wlewamy resztę żelatyny i energicznie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy deserki.
  6. Wierzch deserów posypujemy wiórkami czekolady lub dowolną posypką.
  7. Deser jest bardzo smaczny i mocno czekoladowy właśnie taki uwielbiam.
  8. Smacznego.




10 komentarzy

  1. Odpowiedzi
    1. Czasami trzeba zapomniec o kaloriach dla takiego deserku :)

      Usuń
  2. raz na jakiś czas można się zapomnieć i poszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo w gębie, z moją ulubioną czekoladą deserową z Lidla, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pysznie wygląda, tak leciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro czekolada jest zbyt gęsta polecam ją rozpuścic w mikrofali z dodatkiem 2 łyżek mleka ,wtedy będzie wszystko ok :) i mieszamy z serkami o pokojowej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha. Uwielbiam smak czekoladowy. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
    ewelsz.blogspot.com
    Opowiadam na nim o moim życiu

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast 2 kubeczków śmietany można użyć bitą śmietanę w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń