Bardzo lubię szybkie w przygotowaniu i smaczne deserki. jednak ja nie przepadam za takim. Deser czekoladowy zrobiłam na bazie serków waniliowych i czekolady a do tego duża ilość bitej śmietany. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia, polecam.
SKŁADNIKI : na cztery pucharki
- 100 g deserowej czekolady + 3 łyżki mleka
- 2 serki waniliowe 150 g
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 2 kubeczki śmietany po 200 g 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g
- dowolne ozdoby do deserów
PRZYGOTOWANIE :
- Czekoladę łamiemy na kawałki, podgrzewamy w mikrofalówce z mlekiem do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy kakao i mieszamy.
- Serki o pokojowej temperaturze przekładamy do miski (ważne aby serki nie były zimne,bo czekolada się w nich nie rozmiesza tylko zbryli), dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do masy 1/2 część żelatyny, jeszcze raz dokładnie mieszamy i nakładamy do pucharków.
- Desery przekładamy do lodówki aby stężały.
- Bardzo zimną śmietanę (ja wkładam ją przed ubiciem do zamrażarki na 15 minut) wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry waniliowe i ubijamy na najwyższych obrotach aż będzie bardzo gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania, do śmietany wlewamy resztę żelatyny i energicznie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
- Śmietanę nakładamy do szprycy i ozdabiamy deserki.
- Wierzch deserów posypujemy wiórkami czekolady lub dowolną posypką.
- Deser jest bardzo smaczny i mocno czekoladowy właśnie taki uwielbiam.
- Smacznego.
Kaloryczna rozkosz :)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba zapomniec o kaloriach dla takiego deserku :)
Usuńraz na jakiś czas można się zapomnieć i poszaleć :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie, z moją ulubioną czekoladą deserową z Lidla, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda, tak leciutko :)
OdpowiedzUsuńSkoro czekolada jest zbyt gęsta polecam ją rozpuścic w mikrofali z dodatkiem 2 łyżek mleka ,wtedy będzie wszystko ok :) i mieszamy z serkami o pokojowej temperaturze.
OdpowiedzUsuńPycha. Uwielbiam smak czekoladowy. A tak przy okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
OdpowiedzUsuńewelsz.blogspot.com
Opowiadam na nim o moim życiu
Czy zamiast 2 kubeczków śmietany można użyć bitą śmietanę w proszku?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można użyc śmietany w proszku :)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń