SKŁADNIKI :
- 2 garście suszonych grzybów
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- plaster selera
- 1 cebula
- 1 duży plaster masła naturalnego
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- 1 litr bulionu
- około 1/2 l wody
- 1 szklanka drobnego makaronu
- natka pietruszki
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- woda
- Grzyby zalewamy wodą, następnie zagotowujemy, odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone i miękkie grzybki wyciągamy i drobno siekamy (wody z moczenia grzybów nie wylewamy).
- Jarzyny kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, podpiekamy cebulę z grzybami, po chwili dokładamy całą jarzynę, liść laurowy, pieprz i ziele.
- Wlewamy bulion i wodę z moczenia grzybów oraz dokładamy makaron (ewentualnie wlewamy wodę ). Zupę gotujemy do miękkości jarzyn i makaronu. Na koniec doprawiamy do smaku.
- Mąkę i śmietanę dokładnie mieszamy z odrobiną wody (konsystencja powinna być lejąca), wlewamy do zupy i energicznie mieszamy. Zagotowujemy.
- Zupa grzybowa jest już gotowa, na koniec wsypujemy natkę pietruszki. Jest pyszna zjadana od razu jak i na drugi i trzeci dzień, oczywiście zupę, po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.