ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM

22.12.2013
data:post.title
Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i bardzo smaczna.Przygotowana na gęsto świetnie gasi głód.Idealna na święta i dzień powszedni,polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 3 dkg  grzybów suszonych 
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchewka
  • plaster selera
  • 1 cebula
  • 1 duża łyżka masła naturalnego
  • sól,pieprz
  • magi i jarzynka do smaku 
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka makarony typu świderki 
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
    Grzyby moczymy w wodzie,najlepiej całą noc,następnie zagotowujemy z wodą w której się moczyły.Ostudzone,wyciągamy grzybki i drobno siekamy(wody z moczenia grzybów nie wylewamy).
    Obrane jarzyny kroimy w kostkę,wkładamy do garnka z łyżką masła,podpiekamy kilka minut.Wlewamy wodę,dodajemy grzybki łącznie z wodą w której się moczyły,dodajemy kostkę rosołową,gotujemy.Po około 15 minutach wsypujemy do zupy makaron.Zupę gotujemy aż makaron będzie miękki.Doprawiamy do smaku. 
    Mąkę i śmietanę dokładnie mieszamy z odrobiną wody(konsystencja powinna być lejąca), wlewamy do zupy i energicznie mieszamy.Zagotowujemy.
    Zupa grzybowa jest już gotowa.Jest pyszna od razu jak i na drugi i trzeci dzień,oczywiście zupę przechowujemy w lodówce.
    Smacznego.



    2 komentarze

    1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
      Te trudne i łatwe do spełnienia.
      Niech się spełnią te duże i małe,
      mówione głośno lub nie mówione wcale.
      Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

      OdpowiedzUsuń