STRUCLA MAKOWA

15.12.2013
data:post.title
Strucla makowa to następne,pyszne ciasto,którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.Tradycja głosi że zapewnić ma nam pomyślność na cały rok,mam nadzieję że tak będzie :)


                                               SKŁADNIKI NA CIASTO : 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki margaryny,roztopionej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Do dużej miski wsypujemy mąkę,wlewamy mleko,margarynę i żółtko,następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto.Gdyby bardzo się kleiło,podsypujemy odrobiną mąki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.

                                                      MASA MAKOWA : 
  • 20 dkg zmielonego maku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej w syropie
  • dowolne orzechy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka suszonych moreli,pokrojonych
  • odrobina olejku rumowego
Mak przesypujemy do garnka,wlewamy wodę i zagotowujemy,mieszając.Mak odstawiamy na 2-3 godziny aby zmięknął.Następnie dodajemy wszystkie składniki i mąkę,ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Wyrośnięte ciasto ponowne zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.Na ciasto rozkładamy masę makową i zwijamy strucle,zaczynając od dłuższego boku.Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części,zostawiając 2 cm nie przeciętego ciasta na końcu.Obie części splatamy.Układamy strucle na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy na wierzchu białkiem i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 *C.Strucla szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie spiekła,w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.
Smacznego.




3 komentarze

  1. Uwielbiam taką struclę, na świątecznym stole nie może jej zabraniając
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, zrobiłam juz w lidlu zapas masy makowej, bo była promocja, czas na wypieki :)

    OdpowiedzUsuń