SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 kostki drożdży 100 g
- 4 łyżki cukru
- 1/4 kostki margaryny,roztopionej
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
MASA MAKOWA :
- 20 dkg zmielonego maku
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- garść rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej w syropie
- dowolne orzechy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka suszonych moreli,pokrojonych
- odrobina olejku rumowego
PRZYGOTOWANIE :
Wyrośnięte ciasto ponowne zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm.Na ciasto rozkładamy masę makową i zwijamy strucle,zaczynając od dłuższego boku.Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na dwie części,zostawiając 2 cm nie przeciętego ciasta na końcu.Obie części splatamy.Układamy strucle na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy na wierzchu białkiem i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170 *C.Strucla szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie spiekła,w razie konieczności zmniejszamy temperaturę.
Smacznego.
Uwielbiam taką struclę, na świątecznym stole nie może jej zabraniając
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Pycha, zrobiłam juz w lidlu zapas masy makowej, bo była promocja, czas na wypieki :)
OdpowiedzUsuńUzupełnij prosze wpis o banerek.
OdpowiedzUsuń