ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM W SOSIE SEROWYM

29 gru 2013
data:post.title
Roladki a może zraziki to fajny pomysł na obiad i nie tylko, farsz z pory i marchewki wyszedł rewelacyjny, delikatny i lekko słodkawy. Świetnie smakują na zimno jak i na gorąco, polne pysznym, serowym sosem z odrobiną koperku to dopiero danie. Polecam.


                                                           SKŁADNIKI : na sześć rolad
  • 1 kg schabu bez kości (6 plastrów schabu bez kości,lub chudej szynki )
  • 1 por
  • 1 duża marchew, obrana i  starta na tarce jarzynowej
  • 1 łyżka masła 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka 
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 duże łyżki mąki 
  • olej do podpieczenia mięsa
  • wykałaczki
                                                       SKŁADNIKI  NA  SOS : 
  • około 3 szklanki wody
  • 1 serek topiony kremowy 100g
  • odrobina jarzynki do smaku
  • pół kostki rosołowej
  • sól, pieprz
  • odrobina magi do smaku
  • koperek drobno pokrojony około 1 łyżka
  • 1 łyżka mąki rozmieszana z wodą
                                                     PRZYGOTOWANIE : 

Pokrojony w plastry, umyty i osuszony schab rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony sola, pieprzem i papryka.
Por przecinamy wzdłuż, myjemy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por, czosnek i startą marchew, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy i dusimy około 5-10 minut aż por zmięknie a płyny odparują.
Farsz przekładamy do miseczki, kiedy ostygnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Na rozbite kotlety rozkładamy po łyżce farszu, lekko go rozsmarowując. Zwijamy roladki spinając je wykałaczkami.Gotowe zraziki posypujemy z każdej strony mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej, około 5 łyżek i podpiekamy rolady z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy je do większego garnka wraz z powstałymi sokami z pieczenia, wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, jarzynkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zrazy wyciągamy na talerz, po przestygnięciu wyciągamy z nich wykałaczki.
Sos jest już trochę zredukowany, (gdyby było go mało, dolewamy wody) teraz dodajemy do niego pokrojony serek, przyprawy i koperek.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż serek się rozpuści. Sos jest już gotowy, w razie konieczności, zagęszczamy go mąka rozmieszaną z woda. Do sosu wkładamy rolady, mieszamy i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą i dowolną surówką.
Smacznego.


2 komentarze

  1. Pyszne roladi, kupiłam dziś w lidlu odtłuszczoną łopatkę, jutro też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no swietne :-) pozdrawiam marzena :-)

    OdpowiedzUsuń