SKŁADNIKI : na sześć rolad
- 1 kg schabu bez kości (6 plastrów schabu bez kości,lub chudej szynki )
- 1 por
- 1 duża marchew, obrana i starta na tarce jarzynowej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 duże łyżki mąki
- olej do podpieczenia mięsa
- wykałaczki
- około 3 szklanki wody
- 1 serek topiony kremowy 100g
- odrobina jarzynki do smaku
- pół kostki rosołowej
- sól, pieprz
- odrobina magi do smaku
- koperek drobno pokrojony około 1 łyżka
- 1 łyżka mąki rozmieszana z wodą
Pokrojony w plastry, umyty i osuszony schab rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z każdej strony sola, pieprzem i papryka.
Por przecinamy wzdłuż, myjemy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por, czosnek i startą marchew, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy i dusimy około 5-10 minut aż por zmięknie a płyny odparują.
Farsz przekładamy do miseczki, kiedy ostygnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Na rozbite kotlety rozkładamy po łyżce farszu, lekko go rozsmarowując. Zwijamy roladki spinając je wykałaczkami.Gotowe zraziki posypujemy z każdej strony mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej, około 5 łyżek i podpiekamy rolady z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy je do większego garnka wraz z powstałymi sokami z pieczenia, wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, jarzynkę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Zrazy wyciągamy na talerz, po przestygnięciu wyciągamy z nich wykałaczki.
Sos jest już trochę zredukowany, (gdyby było go mało, dolewamy wody) teraz dodajemy do niego pokrojony serek, przyprawy i koperek.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż serek się rozpuści. Sos jest już gotowy, w razie konieczności, zagęszczamy go mąka rozmieszaną z woda. Do sosu wkładamy rolady, mieszamy i gotowe.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą i dowolną surówką.
Smacznego.
Pyszne roladi, kupiłam dziś w lidlu odtłuszczoną łopatkę, jutro też zrobię :)
OdpowiedzUsuńno swietne :-) pozdrawiam marzena :-)
OdpowiedzUsuń