SKŁADNIKI :
- filety śledziowe a-la matias 250 g
- 1 duże,czerwone jabłko
- mały por - biała część
- 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka rzodkiewek
- pieprz
- jogurt naturalny,gęsty 200 g
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka miodu
- sól,pieprz
- pokrojony koperek (do smaku )
PRZYGOTOWANIE :
Ugotowane,ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.Por kroimy w drobne paski a jabłko,rzodkiewkę i paprykę również w kostkę.Śledzia dobrze odcedzamy,kroimy i przekładamy wszystkie składniki do miski.Wlewamy sos jogurtowy,mieszamy.Odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy,po łyżce na umyte liście sałaty rzymskiej.Układamy przekąski na talerzu,ozdabiamy koperkiem i pomidorem.
Smacznego.
pięknie podana sałatka:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis,muszę wypróbować,nie znałam go,pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sałatkę, też szukałam w ,kuchni lidla, wybrałam do wypróbowania śledzia w jabłkach, pycha:)
OdpowiedzUsuń