Jeżeli ktoś lubi połączenie sera i maku to ciasto jest dla niego. Bardzo smaczne, nie za słodkie, zdecydowanie udane, polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 1 kostka margaryny 250 g o pokojowej temperaturze
 - 4 szklanki mąki
 - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
 - 1 jajko
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 
MAK :
- 200 g mielonego maku
 - 2 szklanki mleka
 - 2 łyżki miodu
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 duże łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
 - 2 łyżki kaszy manny
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 jajko
 - 1 jabłko starte na tarce
 - olejek migdałowy do smaku
 - garść rodzynek, odrobina skórki pomarańczowej kandyzowanej
 
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 5 jajek
 - 2 budynie waniliowe bez cukru
 - 4 łyżki oleju
 
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, odkładamy spory kawałek z którego zrobimy ozdobne paski. Następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy masę makową, na to delikatnie rozlewamy ser i wyrównujemy wierzch ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąką i tniemy radełkiem na paski. Układamy w kratkę na cieście.
Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło. W razie konieczności po 30 minutach zmniejszamy temperaturę. Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny, wtedy seromakowiec lekko opadnie ale nie aż tak bardzo.
Smacznego.








pyszności:) strasznie lubię taki sernik:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńAle ciacho pięknie wyszło, też musze upiec, twarożek sernikowy z lidla również używam, taki puszysty.
OdpowiedzUsuńO ja też bardzo lubię to połączenie :D
OdpowiedzUsuńA czy zamiast sera wiaderkowego moge uzyc twarogu zmielonego???Czy w takim przypadku dodatki do sera sa takie same????
OdpowiedzUsuńTwaróg mielony jest troszkę cięższy niż wiaderkowy,dobrze by było do sera dodać 6 jajek,żółtka ucieramy i dodajemy ubitą pianę,jak w przepisie a resztę składników bez zmian.Ser z pewnością wyjdzie pyszny i ładnie urośnie :)
OdpowiedzUsuńBARDZO LUBIE SEROMAKOWIEC
OdpowiedzUsuńBARDZO LUBIE SEROMAKOWIEC
OdpowiedzUsuńTo jedno z pyszniejszych ciast :) polecam przepis.
UsuńTo jedno z pyszniejszych ciast :) polecam przepis.
Usuń