SKŁADNIKI :
- 1 kg filetów rybnych, zmielonych przez maszynkę
- 1 duża, czerstwa bułka
- 1 cebula, obrana i drobno pokrojona
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, odrobina przyprawy do ryb
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
- 1 litr wody
- 0,5 szklanki ostu
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie,5 kulek pieprzu
- 1 cebula pokrojona w piórka
PRZYGOTOWANIE :
Filety rybne, najlepiej świeże ( bo nie zawierają wody jak ryba zamrożona) mielimy w maszynce do mięsa.
Bułkę namaczamy, odciskamy, dodajemy do mięsa oraz jajko, mąkę i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy na głębokim oleju. Ja piekłam w frytkownicy na funkcji pieczenia ryby.
Upieczone klopsy przekładamy do słoików, lub garnka i zalewamy zalewą pomidorową. Po całkowitym ostudzeniu rybne klopsy przechowujemy w Lodówce. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.
bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuń