SKŁADNIKI :
- 1/2 kg filetów śledziowych, solonych
- 5 ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 por (tylko biała część) 10 dkg
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek ketchupu, gęstego
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz,ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę a por w plasterki. Przekładamy wszystko do miski.
W małej miseczce mieszamy cukier z szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę : musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku.
Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone. Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.
Pycha śledzie, teraz przed świętami też zaglądam do ,kuchni lidla, i szukam ciekawych przepisów :)
OdpowiedzUsuńMoże w tym roku zrobiłabym takie właśnie śledzie :-)
OdpowiedzUsuńŚledzik po cygańsku bardzo mi smakował,polecam przepis :)
OdpowiedzUsuń