SKŁADNIKI :
- filety z 1-2 karpi
- sól
- sok z połówki cytryny
- 10 dkg płatków migdałowych
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- olej do smażenia ryby
- Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Rybę doprawiamy solą , skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła przyprawami.
- Płaty panierujemy w rozmąconym jajku, mące i płatkach migdałów ( migdały tylko od strony mięsa nie od strony skóry).
- Na patelni podgrzewamy olej, płaty karpia smażymy na początku od strony skóry ( dłużej ) kilka minut z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec migdałów.
- Na talerz układamy porcję kapust a na to kawałki karpia w migdałach i podajemy. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Super pomysł na karpia, znalazłam go w ,kuchni lidla, w zeszłym roku, pyszny, w tym roku też zrobię :)
OdpowiedzUsuń