KARP SMAŻONY W MIGDAŁACH + FILMIK

20 gru 2013
data:post.title
Karp w migdałach to kolejny, bardzo fajny przepis na danie wigilijne. Wigilia to czas, kiedy przygotowujemy przeróżne przepisy kuchni polskiej, na stole królują ryby a wśród nich karp. Polecam przygotować go w migdałach, jest smaczny i delikatny.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • filety z 1-2 karpi 
  • sól
  • sok z połówki cytryny
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 2 jajka 
  •  mąka do panierowania
  • olej do smażenia ryby
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

  1. Filety z karpia oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Rybę doprawiamy solą , skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła przyprawami.
  3. Płaty panierujemy w rozmąconym jajku, mące i płatkach migdałów ( migdały tylko od strony mięsa nie od strony skóry).
  4. Na patelni podgrzewamy olej, płaty karpia smażymy na początku od strony skóry ( dłużej ) kilka minut z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec migdałów. 
  5. Na talerz układamy porcję kapust a na to kawałki karpia w migdałach i podajemy. Smacznego.
                                   Zapraszamy do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


1 komentarz

  1. Super pomysł na karpia, znalazłam go w ,kuchni lidla, w zeszłym roku, pyszny, w tym roku też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń