KARP PIECZONY W MIGDAŁACH

20.12.2013
data:post.title
Karp w migdałach to kolejny, bardzo fajny przepis na danie wigilijne.Wigilia to czas, kiedy przygotowujemy przeróżne przepisy kuchni polskiej, na stole królują ryby a wśród nich karp.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 kg filetów z karpia
  • sól, pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • 10 dkg płatków migdałowych
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki
  • olej do smażenia  ryby
                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Filety z karpia płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy kości. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła przyprawami.
Płaty karpia panierujemy w rozmąconym jajku, mące i płatkach migdałów ( migdały tylko od  strony mięsa nie od strony skóry).
Na patelni podgrzewamy olej, płaty karpia pieczemy kilka minut  z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec migdałów. Ryba jest jeszcze surowa w środku, więc obsmażone płaty karpia wykładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temperaturze 170-180 *C.
Na talerz układamy porcję kapust a na to kawałki karpia w migdałach. Smacznego.


2 komentarze

  1. Super pomysł na karpia, znalazłam go w ,kuchni lidla, w zeszłym roku, pyszny, w tym roku też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń