Bardzo lubię daktyle a w cieście dobrze one smakują.Torcik z masą z daktyli wyszedł świetny,troszkę słodkawy ale idealny do kawy.Pięknie się prezentuje,pysznie smakuje a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałów lub przeróżnymi posypkami do ciast.Taki torcik jest idealny na święta a będzie smakował nie jednej osobie.
Przepis jest inspiracją z strony ;
kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 5 jajek (najlepiej duże)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 cukier waniliowy
- 50 g rozpuszczonej margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na puch mikserem,dalej ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy,po chwili wlewamy żółtka,margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanej tortownicy.Pieczemy 30-35 minut w 160-170 *C.
Ostudzony biszkopt należy przekroi
ć wzdłuż,na dwie połówki.
MASA DAKTYLOWA :
- 250 g daktyli suszonych,bez pestek
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 kieliszki rumu
Pokrojone daktyle przekładamy do garnka(zostawiamy kilka do dekoracji),zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do momentu odparowania soku,bardzo często mieszając (masa powinna mie
ć konsystencję powideł ).Gdy masa wystygnie,dodajemy rum.
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- dodatkowo - płatki migdałów,dowolna posypka do ciasta
Czekoladę łamiemy na kawałki,przekładamy do rondelka,dodajemy mleko i masło.Mieszając ogrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników.Nie gotujemy.
Blat biszkoptu przekładamy na talerz,następnie przekładamy masą daktylową,przykrywamy drugim blatem ciasta.Na wierzch wylewamy płynną czekoladę,wyrównujemy.Posypujemy ciasto wiórkami migdałów i posypką cukrową.Dekorujemy pozostałymi,przekrojonymi daktylami.Środek ciasta ozdabiamy dowolnie,według uznania.
Smacznego.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny. Uwielbiam daktyle ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na torcik, pięknie udekorowany, kupiłam już w lidlu daktyle, mają w dobrej cenie, też upiekę coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńMusiał być cudownie słodki :) Bardzo lubię właśnie tą daktylową słodycz :)
OdpowiedzUsuńNo no :)) wygląda baaardzo obiecująco :))
OdpowiedzUsuń