ŚWIĄTECZNY TORCIK DAKTYLOWY

08.12.2013
data:post.title
Bardzo lubię daktyle a w cieście dobrze one smakują.Torcik z masą z daktyli wyszedł świetny,troszkę słodkawy ale idealny do kawy.Pięknie się prezentuje,pysznie smakuje a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Wierzch ciasta dekorujemy płatkami migdałów lub przeróżnymi posypkami do ciast.Taki torcik jest idealny na święta a będzie smakował nie jednej osobie.
Przepis jest inspiracją z strony ; kuchnialidla.pl


                                             SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 

  • 5 jajek (najlepiej duże)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g rozpuszczonej margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na puch mikserem,dalej ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy,po chwili wlewamy żółtka,margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylewamy do wcześniej wysmarowanej tortownicy.Pieczemy 30-35 minut w 160-170 *C.
Ostudzony biszkopt należy przekroić wzdłuż,na dwie połówki.

                                                 MASA DAKTYLOWA : 

  • 250 g daktyli suszonych,bez pestek 
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 kieliszki rumu
Pokrojone daktyle przekładamy do garnka(zostawiamy kilka do dekoracji),zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do momentu odparowania soku,bardzo często mieszając (masa powinna mieć konsystencję powideł ).Gdy masa wystygnie,dodajemy rum.

                                                    POLEWA 

  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła 
  • dodatkowo - płatki migdałów,dowolna posypka do ciasta 
Czekoladę łamiemy na kawałki,przekładamy do rondelka,dodajemy mleko i masło.Mieszając ogrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i  połączenia się składników.Nie gotujemy.

Blat biszkoptu przekładamy na talerz,następnie przekładamy masą daktylową,przykrywamy drugim blatem ciasta.Na wierzch wylewamy płynną czekoladę,wyrównujemy.Posypujemy ciasto wiórkami migdałów i posypką cukrową.Dekorujemy pozostałymi,przekrojonymi daktylami.Środek ciasta ozdabiamy dowolnie,według uznania.
Smacznego.


5 komentarzy

  1. Pyszny. Uwielbiam daktyle ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na torcik, pięknie udekorowany, kupiłam już w lidlu daktyle, mają w dobrej cenie, też upiekę coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być cudownie słodki :) Bardzo lubię właśnie tą daktylową słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no :)) wygląda baaardzo obiecująco :))

    OdpowiedzUsuń