CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

17.07.2014
data:post.title
Ciasto drożdżowe to jedno z ciast które zawsze się udaje, z dodatkiem sezonowych owoców smakuje rewelacyjnie. Tym razem zrobiłam je ze śliwkami i kruszonką. Polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 5 szklanek mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek oleju
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka i wlewamy olej. Drożdże rozrabiamy w miseczce z mlekiem i wlewamy do sypkich składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą i będzie jednolite i gładkie. Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

                                                                   KRUSZONKA : 
  • 1/2 kostki zimnej margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki 
Do miseczki przekładamy wszystkie składniki, zimną margarynę rozdrabniamy palcami i łączymy z mąk,ą i cukrem aż powstanie kruszonka.
                                                                 DODATKOWO : 
  • 1 kg  śliwek
  • 3 łyżki cukru
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki.

Wyrośnięte ciasto rozkładamy na wysmarowanej olejem dużej blaszce, na ciasto układamy połówki śliwek skórkami na dół, lekko je dociskając. Śliwki posypujemy cukrem i rozsypujemy na wierzch kruszonkę.
Ciasto pozostawiamy na 10 minut aby ładnie podrosło.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 30 minut.





3 komentarze

  1. Oj zjadłabym kawałek takiego.
    Wczoraj miałam końcówke sliwek, wszystko mi zjedli hi hi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po kupnie śliwek od razu zabrałam się za ciasto, więc śliwki nie zdążyły mi zniknąc :)

      Usuń
  2. ale pychota! to może wymieńmy się drożdżówkami? heehehe ja ci podeślę moją z jagodami, a ty mnie poczęstujesz swoją ze śliwkami:)?

    OdpowiedzUsuń