CUKINIOWE PIZZE Z GRILLA

19.07.2014
data:post.title
Lato to idealny sezon na dania z grilla, jednak grill nie zawsze musi byc typowo mięsny.Cukinia jest również smaczna  i myślę że tak przygotowana zasmakuję nie jednej osobie cukinii nie jedzącej. Polecam tą przekąskę na grilla.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 młoda cukinia 
  • 100 g  salami pokrojonej w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę 
  • 1 kulka mozzarelli 
  •  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • sól
  • oregano świeże lub suszone
  • kilka listków mięty lub bazylii
                                                              PRZYGOTOWANIE :

Cukinię myjemy i kroimy na mniej więcej 1,5-2 centymetrowe plastry. Plastry posypujemy solą i smarujemy z każdej strony oliwą oraz nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Grillujemy je krótko z obu stron, około 2 minut z każdej strony. Lekko grillowane plastry cukinii  posypujemy oregano i układamy na nich po plasterku salami, mozzarelli oraz posypujemy pokrojonym pomidorem.
Kładziemy ponownie na grillu i pieczemy, aż ser się rozpuści. Polewamy ketchupem lub innym ulubionym sosem, chociaż ja uwielbiam cukiniowe pizze bez żadnych dodatkowych sosów. Jeszcze listek mięty lub bazylii i gotowe do podania.
Są tak pyszne że wam również posmakują. Polecam :)



zBLOGowani.pl

Cukinia 2014

2 komentarze

  1. Ale fajnie wygladają i super pomysł.
    kurde ale mnie drażni ta weryfikacja obrazkowa, tyle czasu przez nią ucieka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja pizzy, ja też robiłam takie wg ,kuchni lidla, były super, teraz w sezonie na cukinię muszę to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń