SKŁADNIKI :
- 1 młoda cukinia
- 100 g salami pokrojonej w plastry
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- sól
- oregano świeże lub suszone
- kilka listków mięty lub bazylii
Cukinię myjemy i kroimy na mniej więcej 1,5-2 centymetrowe plastry. Plastry posypujemy solą i smarujemy z każdej strony oliwą oraz nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Grillujemy je krótko z obu stron, około 2 minut z każdej strony. Lekko grillowane plastry cukinii posypujemy oregano i układamy na nich po plasterku salami, mozzarelli oraz posypujemy pokrojonym pomidorem.
Kładziemy ponownie na grillu i pieczemy, aż ser się rozpuści. Polewamy ketchupem lub innym ulubionym sosem, chociaż ja uwielbiam cukiniowe pizze bez żadnych dodatkowych sosów. Jeszcze listek mięty lub bazylii i gotowe do podania.
Są tak pyszne że wam również posmakują. Polecam :)
Ale fajnie wygladają i super pomysł.
OdpowiedzUsuńkurde ale mnie drażni ta weryfikacja obrazkowa, tyle czasu przez nią ucieka...
Pyszna wersja pizzy, ja też robiłam takie wg ,kuchni lidla, były super, teraz w sezonie na cukinię muszę to powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń