PIECZONY KURCZAK Z WARZYWAMI

24.07.2014
data:post.title
Przygotowanie kurczaka zajmuje zaledwie chwilę, omijając  oczywiście czas jego pieczenia :)  Do tego warzywa gotowane na parze, mniam... i pyszne, zdrowe danie gotowe.


                                                                      SKŁADNIKI : 

  • 1 kurczak około 1/5 kg, umyty i osuszony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
                                                                      WARZYWA : 

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 3-4 ziemniaki, obrane i przekrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w paski
  • koperek 
  • sałata 
Warzywa przekładamy do garnka do gotowania na parze. Gotujemy warzywa do miękkości.

                                                                 PRZYGOTOWANIE : 


W moździerzu ucieramy czosnek z kminkiem, dalej ucierając dodajemy resztę przypraw ( bez soli ), wlewamy olej, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kurczaka dokładnie solimy, również wewnątrz, następnie nacieramy marynatą. Pozostawiamy mięso na około 2 godziny w chłodnym miejscu.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 i 1/2 godziny, w temperaturze 180 * C.
Mięso obracamy co jakiś czas aby ładnie się przyrumieniło z każdej strony.
Na półmisek wykładamy warzywa,sałatę, polewamy je sosem powstałym z pieczenia kurczaka, posypujemy koperkiem. Na to kładziemy upieczonego kurczaka.
Smacznego.



1 komentarz

  1. wygląda znakomicie:) w smaku również pewnie pierwsza klasa:) koniecznie trzeba go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń