SKŁADNIKI :
- 1 kurczak około 1/5 kg, umyty i osuszony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 3-4 ziemniaki, obrane i przekrojone wzdłuż na mniejsze kawałki
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w paski
- koperek
- sałata
PRZYGOTOWANIE :
W moździerzu ucieramy czosnek z kminkiem, dalej ucierając dodajemy resztę przypraw ( bez soli ), wlewamy olej, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Kurczaka dokładnie solimy, również wewnątrz, następnie nacieramy marynatą. Pozostawiamy mięso na około 2 godziny w chłodnym miejscu.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 i 1/2 godziny, w temperaturze 180 * C.
Mięso obracamy co jakiś czas aby ładnie się przyrumieniło z każdej strony.
Na półmisek wykładamy warzywa,sałatę, polewamy je sosem powstałym z pieczenia kurczaka, posypujemy koperkiem. Na to kładziemy upieczonego kurczaka.
Smacznego.
wygląda znakomicie:) w smaku również pewnie pierwsza klasa:) koniecznie trzeba go wypróbować:)
OdpowiedzUsuń