SKŁADNIKI :
- 200 ml śmietanki 30 % mocno schłodzonej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
GALARETKA POMARAŃCZOWA :
- 2 pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki cukru + 3 łyżki wody
- płatki migdałów do dekoracji
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, pod koniec ubijania wlewamy,sok z cytryny oraz żelatynę i energicznie mieszamy. Do małych pucharków nakładamy po dwie łyżki śmietany i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Pomarańcze dokładnie obieramy ( pozostawiamy 1/2 pomarańcza ze skórką do ozdoby), następnie środek, bez białych skórek mielimy blenderem.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, łączymy ze zmielonymi pomarańczami, następnie odkładamy na kilka minut do lodówki.
Do pucharków ze śmietaną wylewamy równomiernie pomarańczową galaretkę, odkładamy do schłodzenia.
Resztę pomarańcza kroimy w plastry, przekładamy do garnka wraz z cukrem i wodą. Gotujemy około 20 minut. Wykładamy plastry na talerz i studzimy.
Zastygnięte desery dekorujemy odrobiną bitej śmietany, migdałami, karmelizowanymi plastrami pomarańczy oraz miętą i jagodami. Deser jest bardzo pyszny, polecam :)
Deser w pelni profesjonalny :-) Pozdrowienia mariolowe ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWow fajny :)
OdpowiedzUsuńSuper, widzę że mamy podobne upodobania, zapraszam do siebie na ten sam pyszny deser z ,kuchni lidla, mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam,na ile pucharków i jakiej wielkości jest przepis?z jakich proporcji zrobić na 6 pucharków o pojemności 300 ml?
OdpowiedzUsuń