SKŁADNIKI :
- 1 kalafior średniej wielkości, ugotowany, odcedzony i ostudzony
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki skrobi kukurydzanej , jak nie mamy możemy ją zastąpić zwykłą mąką
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- natka pietruszki i koperek drobno pokrojone
- bułka tarta
- olej
PRZYGOTOWANIE :
Kalafiora przekładamy do miski i ubijamy go tłuczkiem do ziemniaków aż będzie dobrze rozdrobniony.
Dodajemy cedule, jajka, mąkę przyprawy, czosnek i dokładnie mieszamy.
Ręką formujemy małe kotleciki, i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na drobinie oleju po kilka minut z jednej i drugiej strony. Podajemy ciepłe z surówka lub innymi dodatkami. Smacznego.
Prześlij komentarz