SKŁADNIKI :
Do każdego słoika litrowego układamy po gałązce kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodajemy po listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach pieprzu oraz po jednym ząbku czosnku.
Układamy ciasno ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku papryki i 1-2 plasterkach marchewki.
W dużym garnku mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą i octem. Zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, dokładnie zakręcamy.
Układamy przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody w garnku.
Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast ogórki będą chrupiące a nie miękkie.
Polecam mój sprawdzony przepis.
- 3 kg małych ogórków
- 3 litry wody ( nie musi być gotowana )
- 3 szklanki octu
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżki soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarnkach
- gorczyca
- koper już kwitnący
- kilka ząbków czosnku
- 1 spora marchew pokrojona w talarki
- 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
- litrowe słoiki
Do każdego słoika litrowego układamy po gałązce kopru, wsypujemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodajemy po listku laurowym, 2-3 ziarnkach angielskich, kilku ziarnkach pieprzu oraz po jednym ząbku czosnku.
Układamy ciasno ogórki, dodajemy jeszcze do słoika po kawałku papryki i 1-2 plasterkach marchewki.
W dużym garnku mieszamy ciepłą wodę z cukrem, solą i octem. Zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, dokładnie zakręcamy.
Układamy przetwory w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do szyjki słoika. Gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody w garnku.
Tyle minut gotowania w zupełności wystarczy, natomiast ogórki będą chrupiące a nie miękkie.
Polecam mój sprawdzony przepis.
moje ulubione:) podeślij proszę choć słoiczek;)
OdpowiedzUsuń"Polecam mój sprawdzony przepis."
OdpowiedzUsuńSprawdzę! Zaraz zalewam i się zobaczy ;)