SOUVLAKI WIEPRZOWE Z SOSEM TZATZIKI

12.07.2014
data:post.title
Souvlaki, to rewelacyjne szaszłyki mięsne, pieczone na grillu, podawane w Grecji. Mięso marynuje się w oliwie, winie i soku z cytryny, co nadaje mięsu kruchości i rewelacyjnego smaku. Myślę że tak przygotowane będą wan smakowały. Koniecznie musicie spróbować tych szaszłyków :)


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubsze plastry
  • sok z dwóch cytryn
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • kilka listków mięty, drobno posiekanej
                                                             SOS TZATZIKI : 

Polecam przepis :   sos tzatziki










                                                                WARZYWA : 
  • surówka z kapusty
  • 1 ogórek pokrojony w paski
  • oliwki
  • pomidory pokrojone na kawałki
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Do miski, w której będziemy marynować mięso, wlewamy wino, sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy (bez soli), dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa solimy, wkładamy do marynaty i wszystko lekko mieszamy, tak aby mięso było  pokryte marynatą.
 Miskę nakrywamy folią i mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Mięso odcedzamy z marynaty.Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków, nadziewamy kawałki mięsa.
 Pieczemy na rozgrzanym grillu, po kilkanaście minut z jednej i drugiej strony. Souvlaki szybko się pieką, są soczyste i bardzo smaczne. Marynata jest na prawdę warta polecenia.
Souvlaki podajemy ciepłe, z dodatkiem warzyw i polane sosem.
Możemy je również podać z pysznymi bułkami pita, jednak mi zabrakło czasu aby je upiec.
Smacznego.





1 komentarz

  1. Ale pyszne mięsko, fajna marynata, muszę spróbować, ja chyba skuszę się na serniczek ,kuchni Lidla, z malinkami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń