SKŁADNIKI :
- 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w grubsze plastry
- sok z dwóch cytryn
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- kilka listków mięty, drobno posiekanej
Polecam przepis : sos tzatziki
WARZYWA :
- surówka z kapusty
- 1 ogórek pokrojony w paski
- oliwki
- pomidory pokrojone na kawałki
Do miski, w której będziemy marynować mięso, wlewamy wino, sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy (bez soli), dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa solimy, wkładamy do marynaty i wszystko lekko mieszamy, tak aby mięso było pokryte marynatą.
Miskę nakrywamy folią i mięso pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Mięso odcedzamy z marynaty.Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków, nadziewamy kawałki mięsa.
Pieczemy na rozgrzanym grillu, po kilkanaście minut z jednej i drugiej strony. Souvlaki szybko się pieką, są soczyste i bardzo smaczne. Marynata jest na prawdę warta polecenia.
Souvlaki podajemy ciepłe, z dodatkiem warzyw i polane sosem.
Możemy je również podać z pysznymi bułkami pita, jednak mi zabrakło czasu aby je upiec.
Smacznego.
Ale pyszne mięsko, fajna marynata, muszę spróbować, ja chyba skuszę się na serniczek ,kuchni Lidla, z malinkami, mniam :)
OdpowiedzUsuń