FASOLKA SZPARAGOWA KONSERWOWA

28.07.2014
data:post.title
Zaczynam robić różne przetwory na zimę, a jednym z moich ulubionych jest fasolka szparagowa. Idealna do surówek i zup zimową porą.
Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, jedynie musi być długo gotowana. W smaku lekko kwaskowa, pyszna, chrupiąca i taką lubię najbardziej.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 3 kg fasolki szparagowej zielonej
  • 1 łyżka soli na każdy słoik 
  • 1 łyżka octu na każdy słoik  
  • woda 
  • słoiki litrowe z nakrętkami
                                                                 PRZYGOTOWANIE :

Fasolkę obieramy z końcówek, myjemy i tniemy na połówki. Układamy ciasno w umytych słoikach tak, aby fasolki nie wystawały nad szyjkę słoika.
Kiedy wszystkie fasolki są już w słoikach, wsypujemy do każdego po łyżce soli i wlewamy po łyżce octu. Każdy słoik zalewamy letnią wodą tak aby fasolki były zakryte.
Dokładnie zakręcamy każdy słoik. Gotujemy je w dużym garnku, zalane do nakrętki wodą. Czas gotowania to około 2 godziny, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Kiedy woda znacznie się zredukuje należy ją uzupełnić, wlewamy wtedy do garnka gorącą wodę a nie zimną, unikniemy wtedy pękania słoików.



Prześlij komentarz