Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, jedynie musi być długo gotowana. W smaku lekko kwaskowa, pyszna, chrupiąca i taką lubię najbardziej.
SKŁADNIKI :
- 3 kg fasolki szparagowej zielonej
- 1 łyżka soli na każdy słoik
- 1 łyżka octu na każdy słoik
- woda
- słoiki litrowe z nakrętkami
Fasolkę obieramy z końcówek, myjemy i tniemy na połówki. Układamy ciasno w umytych słoikach tak, aby fasolki nie wystawały nad szyjkę słoika.
Kiedy wszystkie fasolki są już w słoikach, wsypujemy do każdego po łyżce soli i wlewamy po łyżce octu. Każdy słoik zalewamy letnią wodą tak aby fasolki były zakryte.
Dokładnie zakręcamy każdy słoik. Gotujemy je w dużym garnku, zalane do nakrętki wodą. Czas gotowania to około 2 godziny, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Kiedy woda znacznie się zredukuje należy ją uzupełnić, wlewamy wtedy do garnka gorącą wodę a nie zimną, unikniemy wtedy pękania słoików.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz