PUSZYSTY SERNIK NA ORZECHOWYCH CIASTKACH Z JABŁKAMI

16 sie 2014
data:post.title

Uwielbiam serniki i muszę przyznać że jestem ich smakoszem, a ten zaliczam do najsmaczniejszych. Polecam :)


                                                                  SKŁADNIKI : na tortownicę
  • 700 g sera trzykrotnie mielonego ( 3/4 wiaderka ) 
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka, z małym czubkiem, mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka ciastek owsianych, orzechowych 200 g  + paczka herbatników szkolnych 100 g 
  • 100 g masła 
                                                                 JABŁKA :
  • 3-4 jabłka 
  • cukier do smaku, 3-4 łyżki 
  • odrobina soku z cytryny (1/2 łyżeczki )
  • 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, następnie przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy. Co jakiś czas mieszamy i czekamy aż sok się zredukuje. Na koniec, do lekko ostudzonych jabłek wsypujemy mąkę i szybko mieszamy.

                                                            PRZYGOTOWANIE :
Ciastka dokładnie kruszymy, ja łamię je, wsypuję do miski i rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy są już mocno pokruszone wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie mieszamy. Masą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskając.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy twaróg i dalej mieszając wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną.
Białka  ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie dużą łyżką aż składniki się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód.
Ciasto pieczemy w niskiej temperaturze 160-170 *C,przez 1 godzinę ( na funkcji góra-dół).
 Sernik w takiej temperaturze ładnie rośnie, nie przypala się  i nie opada. Po tym czasie na sernik wykładamy uprażone jabłka, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut na funkcji góra, tak aby jabłka ładnie się przyrumieniły.
Ciasto studzimy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik jest bardzo puszysty i lekki jak chmurka, a to dzięki dużej ilości jajek i braku dodatków tłuszczów w serze. Polecam mój sprawdzony przepis.





6 komentarzy

  1. JEZU jaki piękny! wybornie się prezentuje :) na ciasteczkach, z jabłkami...zrobie taki, jak tylko dorobię się piekarnika hah :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy, jabłka, a to wszystko w serniku... Musiało smakować bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam serniki :))
    Takiej propozycji jeszcze nie widziałam (bo ja jestem ograniczona do jednego ulubionego sernika z kokosowa pierzynką ;p)

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń