GRUSZKI ZAPIEKANE Z MIODEM I GORGONZOLĄ

20.08.2014
data:post.title
Gruszki zapiekane to bardzo fajna i szybka w przygotowaniu przekąska. Postanowiłam wypróbować przepis na nadzienie z gorgonzoli, oraz orzechów z dodatkiem miodu. Myślę że warto przygotować czasami deser niecodzienny, zwłaszcza w sezonie gruszkowym. Osobiście gruszki bardzo mi smakowały, podane na ciepło są rewelacyjne.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 3-4 gruszki 
  • 100 g sera gorgonzola 
  • 1 łyżka naturalnego masła
  • 2-3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki dowolnego musli
  • garść orzechów, u mnie płatki migdałów
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Gruszki kroimy, wzdłuż na pół, wydrążamy z nich łyżeczką gniazda nasienne.
  2. Na patelni rozpuszczamy miód z masłem i podpiekamy połówki gruszek, układając je środkiem do dołu aż lekko się podpieką. 
  3. Gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego, w środek wsypujemy po troszku musli a na wierzch układamy kawałek sera. 
  4. Całość polewamy pozostałym miodem z masłem z patelni, posypujemy orzechami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15 minut. Ser ładnie się rozpuści a orzechy przypieką. 
  5. Podajemy ciepłe polane odrobiną miodu. Smacznego

                                 

1 komentarz

  1. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń