SKŁADNIKI :
- 4-5 dużych jabłek
- dżem wiśniowy
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 200 g mąki
- folia aluminiowa
Z mąki cukru i masła robimy kruszonkę którą posypujemy połówki jabłek.
Jabłka umieszczamy (każde osobno) na foli aluminiowej i lekko zawijamy. Pieczemy na blaszce w nagrzanym piekarniku do 190 * C około 20-25 minut.
Jabłka wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu. Jeszcze ciepłe podajemy z gałką lodów waniliowych. Smacznego.
Ach, uwielbiam pieczone jabłuszka i 'chodzą' za mną od jakiegoś czasu. Czekam tylko, aż upały ustaną :)
OdpowiedzUsuńalez to musiało smakować:) boskie jabłuszka, pieknie podane!
OdpowiedzUsuńmusiały smakować przepysznie, bo bajecznie wyglądają! pozdrawiam i zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla szarlotki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam.