GULASZ WĘGIERSKI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I POMIDORAMI

18.08.2014
data:post.title
Sezon na paprykę i pomidory w pełni. Postanowiłam przygotować gulasz typowo węgierski, na łopatce wieprzowej z  dodatkiem  pieczonej papryki, co wzbogaciło jego smak.  Gulasz jest idealny do makaronu, ziemniaków, placków itp. Przygotowany w ten sposób, bez dodatku maki jest bardziej lekki, aromatyczny po prostu rewelacyjny.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 500 g łopatki wieprzowej, chudej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże cebule, obrane i pokrojone
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg pomidorów, najlepiej polana ( mało pestkowych)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie odrobina wody 
                                                      PRZYGOTOWANIE :

Paprykę przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z gniazd nasiennych i układamy na blaszce łącznie z pomidorami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 25 minut. Troszkę wcześniej wyciągamy pomidory, zalewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórkę.
Przypieczoną paprykę wkładamy do woreczka i czekamy aż lekko ostygnie, nożem delikatnie ściągamy skórkę. Warzywa kroimy w kostkę.
Mięso przyprawiamy, przekładamy do wysokiego garnka razem z cebulą i podpiekamy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy ziele, pieprz, kostkę rosołową, liść laurowy,  marchew oraz wlewamy pomidory z papryką.
Dusimy gulasz na małym ogniu pod przykryciem. Pamiętamy aby mieszać co jakiś czas.
Duszenie przebiega powoli ( około godziny) ale dzięki temu smak jest dużo lepszy. Pomidory muszą spokojnie odparować a warzywa nabrać smaku. Pod koniec gotowania mięso jest bardzo miękkie, sos zredukowany a smak warzyw zachowany. Jeżeli chcemy go szybciej przygotować zagęszczamy sos odrobiną mąki rozmieszaną w wodzie.
Smacznego.


Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze

  1. Uwielbiam takie dania. Idealnie pasuje do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, do której serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam z pieczoną papryką:)Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam pieczoną paprykę, bez skórki również rewelacyjnie sprawdza się w sosie :)

      Usuń