SKŁADNIKI :
- 500 g łopatki wieprzowej, chudej pokrojonej w kostkę
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone
- 2 duże, czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 kg pomidorów, najlepiej polana ( mało pestkowych)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 5 kulek pieprzu
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie odrobina wody
Paprykę przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z gniazd nasiennych i układamy na blaszce łącznie z pomidorami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 25 minut. Troszkę wcześniej wyciągamy pomidory, zalewamy zimną wodą i ściągamy z nich skórkę.
Przypieczoną paprykę wkładamy do woreczka i czekamy aż lekko ostygnie, nożem delikatnie ściągamy skórkę. Warzywa kroimy w kostkę.
Mięso przyprawiamy, przekładamy do wysokiego garnka razem z cebulą i podpiekamy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy ziele, pieprz, kostkę rosołową, liść laurowy, marchew oraz wlewamy pomidory z papryką.
Dusimy gulasz na małym ogniu pod przykryciem. Pamiętamy aby mieszać co jakiś czas.
Duszenie przebiega powoli ( około godziny) ale dzięki temu smak jest dużo lepszy. Pomidory muszą spokojnie odparować a warzywa nabrać smaku. Pod koniec gotowania mięso jest bardzo miękkie, sos zredukowany a smak warzyw zachowany. Jeżeli chcemy go szybciej przygotować zagęszczamy sos odrobiną mąki rozmieszaną w wodzie.
Smacznego.
Uwielbiam takie dania. Idealnie pasuje do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, do której serdecznie zapraszam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z pieczoną papryką:)Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną paprykę, bez skórki również rewelacyjnie sprawdza się w sosie :)
Usuń