JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE Z ŚMIETANOWO - JOGURTOWĄ PIANKĄ

24 sie 2014
data:post.title
Jabłecznik na zimno jest bardzo lubiany i chętnie zjadany. Ciasto idealne na przyjęcia i nie tylko.


                                                            BISZKOPT :
Przygotowałam biszkopt z czterech jajek na formę o wymiarach (35 / 25  ), osiągnął wysokość 1 i 1/2 centymetra.






biszkopt do tortów z czterech jaj



                                                          MASA JABŁKOWA : 

  • 1 kg jabłek 
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 1/2 szklanki cukru
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, przekładamy do garnka z cukrem i gotujemy około 15 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy galaretki i mieszamy.

                                                        MASA JOGURTOWA : 

  • 1 duży  jogurt naturalny 400 ml
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 1 szklanka gorącej wody 
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, kiedy ostygnie dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                        BITA   ŚMIETANA : 

  • 2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml
  • 2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 cukry waniliowe
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Wszystko energicznie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia.

Na upieczony biszkopt wylewamy masę z jabłek, chłodzimy aż jabłka całkowicie zastygną. Śmietaną napełniamy szprycę i robimy ozdobne paski na cieście, około centymetrowej wysokości. Ciasto ponownie odkładamy do lodówki na 10- 15 minut. W powstałe, wolne przestrzenie na cieście, wylewamy masę jogurtową i ponownie chłodzimy ciasto.
Polecam zostawić je w lodówce na całą noc. Jabłecznik ładnie się kroi, pysznie smakuje i pięknie się prezentuje.





Jedz polskie jabłka

3 komentarze