TARTA SEROWO - ŚLIWKOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

24.08.2014
data:post.title
Tarta na  gotowym cieście francuskim z serem i śliwkami. Owoce możemy użyć  dowolne, ja akurat miałam śliwki. Bardzo szybkie w przygotowaniu co bardzo mi się podoba, a jak smakuje sami oceńcie.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 200 sera twarogowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 300 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania tarty
Ciasto francuskie rozwijamy, formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wystające brzegi odcinamy.
Ser dokładnie mielimy, przekładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, jogurt i budyń. Wszystko dokładnie łączymy. Masa serowa jest lekko lejąca ale to nie szkodzi, ser ładnie się zetnie w piekarniku.
Na ciasto francuskie wylewamy masę, śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki i układamy połówki w masie serowej.
Tartę pieczemy w piekarniku w 190-180 * C, przez około 30 minut. Jeżeli ser jest dalej lejący wydłużamy czas pieczenia ciasta.
Ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.




1 komentarz