Bób można przygotować na wiele pysznych sposobów, przeważnie zjadamy go polany masłem. Dzisiaj pomysł na ratatuj z bobem, danie pyszne i zdrowe a w dodatku pachnące latem.
SKŁADNIKI :
- 50 dkg bobu
- 1 mała cukinia bez ziarnek pokrojona w kostkę
- 1 cebula, obrana i pokrojona
- 1 marchew, pokrojona w talarki
- 3 spore pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
Cebule z czosnkiem podpiekamy kilka minut na oleju, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Następnie wsypujemy ziarnka bobu i wlewamy szklankę wody. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie dokładamy pokrojoną cukinię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Kiedy płyny znacznie odparują a bób będzie miękki zakręcamy gaz. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Tak przygotowany bób jest pyszny również na drugi dzień, polecam.
bob prosto z wody jest najlepszy :) ja tam nie potrzebuje dodatkow :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na lato - zdrowe i sezonowe.
OdpowiedzUsuń