GROCHÓWKA W KOCIOŁKU Z OGNISKA + FILMIK

30 sie 2014
data:post.title
Gotowanie grochówki z żeliwnym garnku tzn. kociołku na ognisku, jest super fajne, zwłaszcza jak jesteśmy na wyjeździe. Dzisiaj grochówka, pyszna, pachnąca i sycąca. Nic nie odzwierciedla jej smaku jak gotowana i jedzona na łonie natury.


                                                            SKŁADNIKI : 
  • 500 g grochu łuskanego 
  • 500 - 800 g kości lub żeberek wędzonych 
  • 500 g ziemniaków 
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 200 g chudego, wędzonego boczku 
  • włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule ) 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 kostka rosołowa lub jarzynka
  • sól, pieprz do smaku ( ewentualnie troszkę jarzynki i magi )
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Groch płuczemy, odcedzamy, odkładamy. Następnie do kociołka wlewamy wodę do połowy jego wysokości, umieszczamy go nad paleniskiem, dodajemy pokrojone, wędzone kości, boczek, oraz liście laurowe, pieprz, ziele i groch. Garnek zakręcamy i pozostawiamy na około 1 godzinę. 
  2. Włoszczyznę ( marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki ) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę odkładamy do osobnego pojemnika. 
  3. Po godzinie odkręcamy garnek, wyjmujemy boczek, kości i dodajemy warzywa a obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  4. Kości wędzone, już ugotowane, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem i kiełbaską do garnka. Mieszamy, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około30-  20 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym pieczywem. 
  5. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 















2 komentarze

  1. Wow .. jakże świetnie wygląda Twoja grochówka .. taką z kociołka to bym zjadła z wielkim apetytem! rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis :) grochówka przepyszna a kociołek rewelacyjny. Gotowanie w nim czegokolwiek to czysta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń