KOCIOŁKOWE GOTOWANIE , GROCHÓWKA Z OGNISKA

30.08.2014
data:post.title
Gotowanie grochówki z żeliwnym garnku tzn. kociołku na ognisku, jest super fajne, zwłaszcza jak jesteśmy na wyjeździe. Dzisiaj grochówka, pyszna, pachnąca i sycąca. Nic nie odzwierciedla jej smaku jak gotowana i jedzona na łonie natury.


                                                            SKŁADNIKI : 

  • 500 g grochu łuskanego 
  • 800 g kości lub żeberek wędzonych 
  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 300 g chudego, wędzonego boczku 
  • włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule ) 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 1 kostka rosołowa 
  • sól, pieprz w proszku do smaku ( ewentualnie troszkę jarzynki i magi )
Groch płuczemy, odcedzamy, odkładamy. Następnie do kociołka wlewamy wodę do połowy jego wysokości, umieszczamy go nad paleniskiem, dodajemy pokrojone, wędzone kości oraz liście laurowe, pieprz i ziele. Garnek zakręcamy i pozostawiamy na około 30 minut. 
Włoszczyznę ( marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki ) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę odkładamy do osobnego pojemnika. 
Po 30 minutach odkręcamy garnek, dodajemy warzywa a obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
Kości wędzone, już ugotowane, wyciągamy, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem do garnka. Mieszamy, wsypujemy groch, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 20 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym pieczywem. 














3 komentarze

  1. Wow .. jakże świetnie wygląda Twoja grochówka .. taką z kociołka to bym zjadła z wielkim apetytem! rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis :) grochówka przepyszna a kociołek rewelacyjny. Gotowanie w nim czegokolwiek to czysta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń