SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła, roztopionego w mikrofalówce
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
NADZIENIE :
- 250 g twarogu
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 500 g malin
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto po wyrośnięciu lekko ugniatamy, dzielimy na dwie równe połowy. Każdą część rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
Boki tych prostokątów tniemy na paski 2 centymetrowe a na środku, wzdłuż układamy farsz serowy i dodajemy maliny lub inne owoce.
Paski przeplatamy na przemian, tworząc warkocz do samego końca strucli. Teraz lekko ją podważamy i przekładamy na wysmarowanej olejem podłużnej formy. Strucle wychodzą dwie, więc do pieczenia używamy dwóch, podłużnych foremek.
Ciasto można posypać kruszonką, lub owocami albo posmarować rozmąconym jajkiem.
Warkocze pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 *C, pieczemy około 35 minut.
rany jaką mam ochotę na kawałeczek:) ślinka cieknie mi do samej ziemi:) achhh jakie pyszności
OdpowiedzUsuńZ serem i malinami... Musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z serem, ta strucla jeszcze zyskuje bo ma maliny, obłęd.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, polecamy również nasz nowy blog o tematyce kulinarno-modowej ourdailylifestylee.blogspot.com
OdpowiedzUsuń