SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 g malin
- 50 g czekolady mlecznej
Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając stopniowo wlewamy żółtka i małym strumieniem rozpuszczoną margarynę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do naszego ciasta, mieszamy na wolnych obrotach aż składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki i trochę zostawiamy do ozdoby.
Babkę pieczemy w temperaturze 170-180 * C, przez 40 minut. Po ostudzeniu ciasto polewamy rozpuszczona czekoladą, tworząc wzorki, oraz posypujemy ciasto malinami. Smacznego.
smakowicie wygląda. Uwielbiam ciasta z malinami i na 100% wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://wildstrawberryand.blogspot.com/
Mniam, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń