SKŁADNIKI :
- 2 -3 małe cukinie, bez dużych pestek
- 1 bakłażan
- 4 dojrzałe, mięsiste pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 1 puszka pomidorów ( niekoniecznie )
- 2 cebule, można użyć również czerwonej
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 4 łyżki oleju do pieczenia
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kostka rosołowa
- płaska łyżeczka bazylii suszonej
- 1 kostka rosołowa ( dla wzbogacenia smaku )
- Bakłażana i cukinię kroimy w dużą kostkę, posypujemy ( opcjonalnie )solą, przekładamy do miski i zostawiamy na około 20 minut aż puszczą sok. Sok zlewamy, warzywa należy opłukać i lekko odcisnąć.
- Papryki i cebule kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy je lekko solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka ale nadal lekko chrupiąca.
- Następnie dodajemy bakłażana z cukinią, paprykę, czosnek, bazylię, kostkę rosołową, pokrojone pomidory i dodatkowo puszkę pomidorów ( dla ładnego koloru i smaku).
- Wszystko dusimy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając nasze danie.
- Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy je do smaku.
- Ratatouille dekorujemy natką pietruszki, podajemy na ciepło.
Uwielbiam to danie. Obok lecza w sierpniu często gości na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to letnie danie, trochę zabawy z nim jest, ale warto.
OdpowiedzUsuńPiękne kolory! Zjadłabym chętnie porcyjkę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń