Pasta z ciecierzycy jest bardzo podobna do humusu, humus zawiera pastę z sezamu a pasta z ciecierzycy zawiera różne, pyszne dodatki. Dzisiaj zrobiłam pastę z łososiem, wyszła pyszna. Pasta jest idealna do smarowania pieczywa.
                                                                  SKŁADNIKI : 
- 400 g ugotowanej ciecierzycy ( 1 puszka)
 - 150 g łososia gotowanego
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - sól, pieprz do smaku
 - 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
- Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z łososiem, oliwą, natką, przyprawami i oliwą. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.
 - W razie konieczności doprawiamy do smaku, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ziarnem sezamu i czarnuszki.
 - Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, smacznego.
 














pyszna pasta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo ja lubie :)
Usuń