STEK Z KANGURA + FILMIK

16 cze 2017
data:post.title
Mięso z kangura jest mięsem, egzotycznym a zaliczanym do dziczyzny. Ciężko jest je kupić i jest bardzo drogie. Mięso kangura jest bardzo zdrowe, chude, jego barwa jest ciemnoczerwona, ma specyficzny zapach, jest delikatne i kruche.  W smaku lekko kwaskowe, tak jakby o zapachu cielęciny.

                                                                     SKŁADNIKI :  
  • 300 g steku z kangura
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, słodka papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 50 g masła
                                                                   DODATKOWO : 
  • 300 g szparagów
  • 200 g cienkich plastrów boczku
  • kilka młodych ziemniaczków
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby 
  • olej
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. 
  2. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty, licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy je na talerz i studzimy.
  4. Szparagi owijamy plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony.
  5. Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła.
  6. Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony. 
  7. Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka minut aby odpoczęło i kroimy na kawałki. 
  8. Na talerz układamy szparagi, pieczone ziemniaczki, pomidorki i kawałki steku. Podajemy ciepłe, smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 






 

1 komentarz

  1. No przyznam szczerze, że kangura to ja jeszcze nie jadłam. Przy rekinie już miałam obawy, a co dopiero taki kangur :D Chociaż musze przyznać że stek road to moje ulubione danie od wielu lat, więc taki soczysty kangur może być równie dobry i zaskakujący :)

    OdpowiedzUsuń