CIASTO KRÓWKA NA BISZKOPCIE + FILMIK

26 gru 2017
data:post.title
Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis jest na ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super.

SKŁADNIKI :
           CIASTO :
  •  6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
         MASA :
  • 3 szklanki mleka ( 700 ml )
  • 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
  • 3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g margaryny ( temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
        POLEWA :
  • 400 g masy kajmakowej
  • 1/4 szklanka mleka
  • 1 duża łyżka żelatyny
  • orzechy do posypania
  • dodatkowo - 1 szklanka słodkiej herbaty
                                                                   PRZYGOTOWANIE :
  1. Biszkopt - białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i dalej miksując wsypujemy cukier i płynny miód. Po chwili wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i kakaem.
  2. biszkopt pieczemy w blaszce o wymiarach 25/20 w temperaturze 180 % C, przez około 35 minut.
  3. Po całkowitym ostygnięciu przecinamy je wzdłuż na dwie równe połówki.
  4. Masa - mąki mieszamy z częścią mleka, drugą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy mleko jest już gorące wlewamy rozmieszane mąki z mlekiem i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy je na talerze i czekamy aż całkowicie ostygnie.
  5. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek.
  6. Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia.
  7. Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami i ciasto chłodzimy kilka godzin.
  8. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




Prześlij komentarz