Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis jest na ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super.
SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 3 szklanki mleka ( 700 ml )
- 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej
- 3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g margaryny ( temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 400 g masy kajmakowej
- 1/4 szklanka mleka
- 1 duża łyżka żelatyny
- orzechy do posypania
- dodatkowo - 1 szklanka słodkiej herbaty
- Biszkopt - białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i dalej miksując wsypujemy cukier i płynny miód. Po chwili wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i kakaem.
- biszkopt pieczemy w blaszce o wymiarach 25/20 w temperaturze 180 % C, przez około 35 minut.
- Po całkowitym ostygnięciu przecinamy je wzdłuż na dwie równe połówki.
- Masa - mąki mieszamy z częścią mleka, drugą część mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy mleko jest już gorące wlewamy rozmieszane mąki z mlekiem i energicznie mieszając gotujemy gęsty budyń. Rozkładamy je na talerze i czekamy aż całkowicie ostygnie.
- Margarynę ucieramy mikserem z cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek.
- Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia.
- Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie nasączamy. Tężejącą krówkę wylewamy na wierzch i równo rozprowadzamy, posypujemy kruszonymi orzechami i ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz