Święta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami.
SKŁADNIKI:
- 550 g mąki pszennej ( 5 szkl )
- 100 g cukru ( 3/4 szkl )
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki miodu
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
DODATKOWO :
- 200 g marmolady
- kolorowe posypki, wiórki
- lukier
- czekolada do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę, cukier, kakao, miód przekładamy do garnka, podgrzewamy, mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą. Po zagotowaniu masę odkładamy aż ostygnie.
- Mąkę z proszkiem i sodą wsypujemy do misy robota lub na stolnicę, dodajemy jajko, wlewamy masę czekoladową i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny aby trochę stwardniało.
- Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto na około 3 mm, i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy.
- Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy.
- Teraz dekorujemy dowolnie lukrem, rozpuszczoną czekoladą i posypkami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz