PYSZNE CIASTO NA PIEROGI , JAK SZYBKO KLEIĆ USZKA I PIEROGI + FILMIK

16 gru 2017
data:post.title
Dobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam. 


SKŁADNIKI :  
  • 1 kg mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • około 500 ml gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę, kurkumę i troszkę soli przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i wlewając gorącą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto można również wyrobić w robocie kuchennym. 
  2. Wyrobione ciasto nakrywamy folią i odkładamy na 30 minut aby odpoczęło. 
  3. Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru. 
  4. Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut licząc czas od wypłynięcia na wierzch wody. 
  5. Pierogi podajemy ciepłe lub podpieczone, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz