Dobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- około 500 ml gorącej wody
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę, kurkumę i troszkę soli przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i wlewając gorącą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto można również wyrobić w robocie kuchennym.
- Wyrobione ciasto nakrywamy folią i odkładamy na 30 minut aby odpoczęło.
- Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru.
- Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut licząc czas od wypłynięcia na wierzch wody.
- Pierogi podajemy ciepłe lub podpieczone, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz