Chrupiące krążki cebulowe to doskonała przekąska imprezowa. Krążki cebulki są obtoczone w cieście, bułce tartej i upieczone na oleju. Podajemy je z ulubionymi sosami.
SKŁADNIKI :
- 1/2 szklanki mąki pszennej ( około 60-70 g)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- niecałe pół szklanki wody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- sól, papryka ostra do smaku
- 2-3 duże cebule
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- dodatkowo ketchup pikantny, sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE :
- Cebulę obieramy, kroimy na talarki, każdy krążek rozwarstwiamy.
- Do miski wsypujemy mąki, przyprawy, dodajemy ocet, jajko, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Krążki cebulowe maczamy w cieście, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
- Wykładamy na talerz wyłożony papierem, podajemy ciepłe z ketchupem i ulubionymi sosami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz