KACZKA CONFIT

2 gru 2017
data:post.title
Kaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki.


SKŁADNIKI :
  • 2 kacze udka
  • sól
  • 2 ziela angielski, liść laurowy, kilka kulek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 szklanki oleju wielkopolskiego
                                                              DODATKOWO : 
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 ml wywaru z pieczenia udek
  • odrobina zasmażki
  • wiśnie w sosie
  • 1 pietruszka
  • 2 fioletowe ziemniaki
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Udka kacze nacieramy solą z każdej strony, odkładamy na 12 godzin do lodówki. 
  2. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek, wlewamy olej i przykrywamy naczynie. Pieczemy kaczkę w piekarniku 2 godziny aż będzie bardzo miękka.
  3. Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem.
  4. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki. 
  5. Z pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy.
  6. Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy, dekorujemy kawałkami pomarańczy i pomidorkami. Podajemy.
  7. Smacznego.
              Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
                                                         olejkonwenanse.pl






 



Prześlij komentarz