Kaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie ud kaczych. Mięsko jest delikatne, mięciutkie, samo odchodzi od kości. Przed podaniem mięsko, wyjmujemy z tłuszczu, można je podać podpieczone lub szarpane w formie przystawki.
SKŁADNIKI :
- 2 kacze udka
- sól
- 2 ziela angielski, liść laurowy, kilka kulek pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 gałązki tymianku
- 1/2 szklanki oleju wielkopolskiego
DODATKOWO :
- sok z 1 pomarańczy
- 100 ml wywaru z pieczenia udek
- odrobina zasmażki
- wiśnie w sosie
- 1 pietruszka
- 2 fioletowe ziemniaki
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE :
- Udka kacze nacieramy solą z każdej strony, odkładamy na 12 godzin do lodówki.
- Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek, wlewamy olej i przykrywamy naczynie. Pieczemy kaczkę w piekarniku 2 godziny aż będzie bardzo miękka.
- Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem.
- Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki.
- Z pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy.
- Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy, dekorujemy kawałkami pomarańczy i pomidorkami. Podajemy.
- Smacznego.
Prześlij komentarz