Sałatki świąteczne są przeróżne i z różnymi dodatkami. Przygotowałam sałatkę lekką, z tuńczykiem, ryżem i warzywami w dodatku w kształcie choinki na lekkie święta. Można ją podać z sosem czosnkowym lub bez, tak przygotowana nie zaszkodzi diecie w trakcie świąt. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 woreczek ryżu
- 180 g tuńczyka w puszce
- 6 jajek przepiórczych
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały brokuł
- 2 marchewki
- 1/2 puszka groszku
- 1/2 puszka kukurydzy
- kilka pomidorków koktajlowych
- do ozdoby - 2 plastry sera, oliwki, sałata
- Brokuł dzielimy na różyczki, marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy, z marchewki odkładamy 2 kawałki na trzonki choinki, resztę drobno kroimy.
- Jajka gotujemy i obieramy.
- Ryż gotujemy, odcedzamy, studzimy.
- Do miski przekładamy ryż, odcedzonego tuńczyka, przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy.
- Na kwadratowy talerz nakładamy część sałatki, tworzymy kształt choinki, na dole umieszczamy marchewkę. Dekorujemy sałatkę brokułem, marchewką, groszkiem, kukurydzą, pomidorkami, oliwkami, i przekrojonymi jajkami.
- Sałatkę można podać z odrobiną sosu jogurtowo - czosnkowym.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
jak łądnie podana :)
OdpowiedzUsuń