Dzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna.
SKŁADNIKI :
- 3 filety śledzia ( matias )
- olej Wielkopolski do sałatek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- mały zielony ogórek
- natka pietruszki
- nasiona granatu do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.
- Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju.
- Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu.
- Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu.
- Smacznego.
www.olejkonwenanse.pl/
Prześlij komentarz