MARYNOWANY ŚLEDŹ NA CARPACCIO Z JABŁEK, SALSĄ I SOSEM FRANCUSKIM

3 gru 2017
data:post.title
Dzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 filety śledzia ( matias )
  • olej Wielkopolski do sałatek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • mały zielony ogórek
  • natka pietruszki 
  • nasiona granatu do ozdoby
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. 
  3. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju. 
  4. Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu.
  5. Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu. 
  6. Smacznego.
           Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski

                                                             www.olejkonwenanse.pl/



 

Prześlij komentarz