Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy itp.
CIASTO:
- 400 dkg mąki pszennej
- 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 1 łyżeczka soli
FARSZ :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
DODATKOWO :
- 1 paczka paluszków
- olej do smażenia
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy, dokładnie wyrabiamy i odkładamy.
- Z mąki, jogurtu, mleka, sodki i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką.
- Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze.
- Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron aż się zarumienią, nie należy ich mocno spiekać.
- Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku do 180 % C, około 15 minut.
- Udka podajemy ciepłe do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz