OSZUKANE UDKA PRZEPIÓRCZE IDEALNE NA IMPREZKĘ + FILMIK

27 gru 2017
data:post.title
Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy itp.


                                                                         CIASTO:
  • 400 dkg mąki pszennej
  • 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 1 łyżeczka soli
                                                                           FARSZ : 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
                                                                        DODATKOWO : 
  • 1 paczka paluszków
  • olej do smażenia
  • 3 jajka 
  • bułka tarta do panierowania 
                                                                    PRZYGOTOWANIE  : 
  1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy, dokładnie wyrabiamy i odkładamy.
  2. Z mąki, jogurtu, mleka, sodki i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. 
  3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką.
  4.  Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. 
  5. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
  6. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron aż się zarumienią, nie należy ich mocno spiekać. 
  7. Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku do 180 % C, około 15 minut.  
  8. Udka podajemy ciepłe do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami.
             Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;



 

Prześlij komentarz