Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg schabu bez kości
- 7-8 średnich cebul
- 30 dkg pieczarek
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- nić do zwinięcia mięsa
MARYNATA :
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczka tymianku
- Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.
- Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy do całkowitej miękkości. Płyny należy całkowicie odparować.
- Na rozwinięty schab wykładamy ostudzoną cebulę, mięso zwijamy delikatnie jak roladę, następnie związujemy nicią.
- Roladę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 % C, przez około 1- 1,5 godziny.
- Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy.
- Mięso podajemy na ciepło na obiad lub zimno do pieczywa. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz