ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK

19 gru 2017
data:post.title
Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o posmaku musztardy i cebuli. Nadaje się do podania na ciepło lub zimno. Polecam.


      SKŁADNIKI : 
  • 1,5 kg schabu bez kości 
  • 7-8 średnich cebul
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • nić do zwinięcia mięsa
                                                                        MARYNATA : 
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli 
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczka tymianku
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu. 
  2. Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  3. Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy do całkowitej miękkości. Płyny należy całkowicie odparować. 
  4. Na rozwinięty schab wykładamy ostudzoną cebulę, mięso zwijamy delikatnie jak roladę, następnie związujemy nicią. 
  5. Roladę pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 % C, przez około 1- 1,5 godziny. 
  6. Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy. 
  7. Mięso podajemy na ciepło na obiad lub zimno do pieczywa. Smacznego. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz