BABECZKI Z MAKIEM + FILMIK

1 gru 2017
data:post.title
Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne.



SKŁADNIKI :
  • 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej )
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO :
  • 800 - 1000 g masy makowej z tego przepisu masa makowa
  • lukier do dekoracji
  • foremki na babeczki        
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić.
  2. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny.
  3. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy w foremkach i lekko je dociskamy.
  5. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. 
  6. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. 
  7. Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i podajemy. 
  8. Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.
  9. Smacznego.
       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 





 

Prześlij komentarz