Babeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne.
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej )
- 250 g margaryny lub masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO :
- 800 - 1000 g masy makowej z tego przepisu masa makowa
- lukier do dekoracji
- foremki na babeczki
PRZYGOTOWANIE :
- Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić.
- Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny.
- Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ).
- Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy w foremkach i lekko je dociskamy.
- Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach.
- Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C.
- Po ostudzeniu ostrożnie wykładamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem i podajemy.
- Najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.
- Smacznego.
Prześlij komentarz