Barszcz biały to tradycyjna zupka świąteczna na zakwasie, z jajeczkami i białą kiełbasą jest rewelacyjna.
SKŁADNIKI :
- 4 prędka białej kiełbasy surowej lub parzonej
 - 2 marchewki
 - 1-2 ziemniaki
 - 2 cebule
 - 1 pietruszka, kawałek selera
 - 150 g wędzonego boczku
 - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały
 - liść laurowy
 - ziele angielskie. pieprz w ziarnkach
 - 1-2 łyżki majeranku
 - sól, pieprz do smaku
 - 4 jajka ugotowane na twardo
 - 1- 1,5 l wody- bulionu
 
                                                                PRZYGOTOWANIE :
- Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki.
 - Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą, gotujemy aż warzywa zmiękną.
 - Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni aż się zarumienią.
 - Kiełbasę wyjmujemy z zupy i po ostudzeniu kroimy w talarki.
 - Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodajemy majeranek i pokrojoną kiełbasę oraz podpieczony boczek. Na koniec wlewamy zakwas i wrzucamy pokrojone jajka.
 - Smacznego.
 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 














Pycha! Smakuje rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) życzę smacznego
UsuńJajefajne
OdpowiedzUsuń