PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK

6 gru 2018
data:post.title
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to jedne z pyszniejszych jakie jadłam i jakie przygotowuję. Są niezastąpione na stole wigilijnym i również w innym okresie. Są chętnie zjadane i lubiane, oraz doceniane przez smakoszy grzybów. Polecam mój przepis. 


CIASTO : 
  • 1 kg dobrej jakości mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • około 0/5 l gorącej wody 
  • mąka do podsypywania ciasta
                                                                          FARSZ : 
  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach do gotowania 
  • 6 - 10 dkg grzybów suszonych 
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku 
  • 5 łyżek oleju 
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. FARSZ - Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy ( wyjmujemy liść i kulki przypraw ) dokładnie wyciskamy.
  2. Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i odkładamy na jakieś 30 minut aby napęczniały. Następnie dobrze wyciskamy i mielimy rozdrabniaczem lub drobno kroimy.
  3. Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę, na oleju z solą i pieprzem.
  4. Do miski przekładamy kapustę, grzyby, podpieczoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  5. CIASTO - Składniki ciasta na pierogi zagniatam, przekładamy na deseczkę posypaną mąką i odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
  6. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję na placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczkę farszu i zlepiam pierogi. Układamy na posypanej mąką desce.
  7. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc czas do wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  8. Ostrożnie wyjmujemy, płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski lub na talerze. Polewamy odrobiną oleju aby się nie skleiły.
  9. Podajemy okraszone cebulką i tłuszczykiem. Smacznego.
  10. Pierożki są bardzo smaczne, idealne również podpieczone na drugi dzień.
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;



 

2 komentarze