Pyszny mazurek chałwowy na kruchym, maślanym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 100 g masła
- 260 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
MASA :
- 200 g chałwy waniliowej
- 30 g masła
- 80 ml śmietanki 30 %
- dodatkowo Beziki Firmy BRZEŚĆ
- Składniki na ciasto przekładamy do misy lub na stolnicę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształt mazurka. Z pozostałego ciasta formujemy ozdoby.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 20-25 minut.
- Chałwy należy wkruszyć do garnka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Masę mieszając zagotowujemy aż stanie się płynna. Odkładamy ją do ostygnięcia.
- Na upieczony, jeszcze ciepły spód wylewamy masę i równo ją rozprowadzamy, układamy ozdoby a z bezików BRZEŚĆ układamy bazie.
- Mazurka odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
Witam, ile może stać taki mazurek? Jak go przechowywać? :)
OdpowiedzUsuń