MAZUREK CHAŁWOWY

17 mar 2021
data:post.title
Pyszny mazurek chałwowy na kruchym, maślanym spodzie. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. 


SKŁADNIKI : 
  • 100 g masła 
  • 260 g mąki tortowej 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
                                                                             MASA : 
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 30 g masła 
  • 80 ml śmietanki 30 % 
  • dodatkowo Beziki Firmy BRZEŚĆ 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Składniki na ciasto przekładamy do misy lub na stolnicę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i  wycinamy kształt mazurka. Z pozostałego ciasta formujemy ozdoby. 
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 20-25 minut. 
  4. Chałwy należy wkruszyć do garnka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Masę mieszając zagotowujemy aż stanie się płynna. Odkładamy ją do ostygnięcia. 
  5. Na upieczony, jeszcze ciepły spód wylewamy masę i równo ją rozprowadzamy, układamy ozdoby a z bezików BRZEŚĆ układamy bazie. 
  6. Mazurka odkładamy do całkowitego zastygnięcia. 










 

1 komentarz