Pyszna szynkowa z kurczaka bez peklosoli, przygotowana samodzielnie i w krótkim czasie. Moja kiełbasa smakowała każdemu :)
SKŁADNIKI :
- 2 piersi z kurczaka (4 połówki )
- 2 średnie udka z kurczaka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 2 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki z czubkiem czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE :
- Piersi kroimy w kostkę, skórki i część mięsa z udek mielimy a resztę mięsa również kroimy w kostkę.
- Przekładamy wszystko do miski, dodajemy przyprawy, wodę i żelatynę, mieszamy. Wszystko odkładamy na kilkanaście godzin do lodówki.
- Po tym czasie mięso nakładamy do woreczka i zamykamy szynkowar.
- Parzymy 2 godziny w temperaturze 80 % C, po tym czasie pojemnik z mięsem wyjmujemy i studzimy, następnie całość chłodzimy.
- Po kilku godzinach wyjmujemy szynkę i kroimy na kawałki, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
ta temperatura 80st.to wody czy wewnatrz szynkowaru(czyli wkładu mięsa)?
OdpowiedzUsuń